Att utbilda sig till kemist utomlands

Många svenskar väljer att studera utomlands, i universitet som bland annat återfinns i Liverpool eller i Edmonton. Att studera kemi utomlands kan dock vara kostsamt, men som tur är finns det stipendier samt bidrag att söka. Du kan även spara pengar till dina utlandsstudier genom att göra smarta ekonomiska val.

 

Plugga kemi i Storbritannien

I Storbritannien, närmare bestämt på Liverpools Universitet, finns en masterutbildning i Kemi som är mycket eftertraktad. Kostnaden för att läsa två terminer, det vill säga ett år, är skrivande stund 9 250 pund, vilket motsvarar omkring 105 000 kronor.

Likt många andra mastersprogram får du chansen att fördjupa dina kunskaper inom mer avancerad kemiteknik, och enligt universitetets webbsida är över 96 % av de elever som redan tagit examen nöjda med sin utbildning.

 

Plugga kemi i USA

På Edmontons College i USA kan du studera inom många typer av ämnesområden, så även Kemi. Kostnaden för att studera är dock högre i jämförelse med Storbritannien, då du måste betala uppemot 10 000 dollar, eller cirka 90 000 kronor per kvartal för att studera på universitetet.

Lokalerna på universitetet är moderna, och många studenter har endast tre minuters gångavstånd till universitetet. Det ska även finnas många utbytesstudenter på plats, vilket ökar chansen för att du träffar på andra svenskar vid Campus.

 

Läs mer: Så mycket tjänar en kemist

 

Du har rätt till ersättning vid utlandsstudier

Om du läser ett kemiprogram i Sverige, exempelvis på Göteborgs Universitet, inkluderas upp till två terminer utomlands, helt utan kostnad. Mer specifikt blir du utbytesstudent i något av de samarbetande universiteten, och slipper därmed betala alla typer av studieavgifter.

Utöver detta inkluderas även nedanstående monetära fördelar i samband med att du studerar kemi utomlands.

 

Du får studiestöd: CSN har fastslagit att du har rätt till studiestöd i samband med att du studerar utomlands. För att nämna ett exempel har du rätt till 325 800 kr i studiestöd såvida du studerar i USA under 120 veckors tid.

 

Du kan ansöka om Erasmusstipendiet: Erasmusstipendiet är ett utbytesprogram som innebär att du kan studera utomlands gratis inom EU hos samarbetande universitet. Du har även här full rätt till studiestöd.

 

Hur kan man finansiera sina utlandsstudier i Kemi?

Om du har ett barn som ska plugga kemi utomlands kan det bli en kostsam affär, och därför är det en bra idé att hålla nere på utgifterna. Närmare bestämt är det en bra idé att skapa en budget, att samla lån samt att belåna upp bostaden.

 

Belåna din bostad: Bostadslån har i regel en låg räntesats då din fastighet agerar säkerhet till lånet. Om du har utrymme att öka ditt bostadslån är detta en fullgod finansieringsmetod för föräldrar som har barn som studerar utomlands.

 

Samla dina lån: Om du har många mindre lån är det en bra idé att samla dessa i ett större lån, eller ett samlingslån, som du exempelvis kan förhandla fram med hjälp av låneförmedlaren Sambla. I samband med att du samlar mindre lån får du ta del av en lägre räntesats, samtidigt som banker betraktar dig som mer kreditvärdig då många mindre lån medför ett lågt kreditbetyg.

 

Skapa en buffert: Det är en god idé att spara en bestämd summa pengar månatligen, som i sin tur kan öka i värde år efter år. I din budget ska enkla och handfasta mål återfinnas, såsom de maximala månadsutgifterna för nöjesaktiviteter och/eller resor. Om du inte har gjort upp en budget tidigare rekommenderar vi att du inleder med att skapa mål som du vet att du kan uppfylla, för att därefter pressa gränserna än mer.

Lämna en kommentar